Журавлина - дуже цінна рослина. Недарма про неї кажуть: північний
виноград, ягода здоров’я, скарбниця корисних речовин. Вона росте на
торф’яниках, мочарах, де водяться журавлі. У багатьох народів світу
назва ягоди пов’язана саме з цим птахом. Збирають журавлину після
перших заморозків, до снігу. Але вона добре зберігається й під сніговою
ковдрою, не втрачає своїх харчових і цілющих якостей, тому її можна
збирати й напровесні. Їдять журавлину свіжою, готують з неї варення,
соки, сиропи, екстракти. Чудово зберігається журавлина в морозилці. Її
потрібно підсушити і скласти в поліетиленові пакети.
Журавлина містить вітаміни С, Р, провітамін-А - каротин, низку цукрів
та органічних кислот, мікроелементів, зазначає лікар-натуропат С.
Ільїна. Все, що ви приготуєте з журавлини, оздоровлює, вітамінізує
організм. Вчені, дослідивши склад журавлинового соку, з’ясували, що він
має унікальні лікувальні властивості. Виявляється, речовини, що
містяться в цьому напої, підвищують вміст в організмі так званого
«правильного» холестерину й антиоксидантів, необхідних для нормального
функціонування серцево-судинної системи. На думку дослідників, люди,
які хворіють на певні недуги серцево-судинної системи, повинні пити по
три склянки журавлинового соку або морсу на день. Дуже корисна ця ягода
в лікуванні запальних захворювань сечовидільної системи.
Особливо рекомендується вживати журавлину і страви з неї дітям взимку,
коли фруктів та овочів у нашому раціоні значно менше, а потреба
організму, що росте, у вітамінах і мікроелементах зростає. Кулінари
добре знають, що ця ягода надає будь-якій страві особливих смакових
якостей. Надзвичайно смачні й корисні киселі з журавлини, які так
полюбляють діти та дорослі. Червоними ягідками можна вітамінізувати
салати зі свіжої звичайної або пекінської капусти, моркви й зеленої
цибулі, яка росте в багатьох господинь на підвіконнях.
Увага! Людям з гострими запальними процесами у шлунку й кишківнику напої з ягід журавлини протипоказані.