Важливість цього органа і в тому, що в її
спеціальних клітинах виробляється інсулін - гормон, який регулює
вуглеводний обмін. Якщо інсуліну мало або він неякісний - це зумовлює
збільшення цукру в крові, що часто призводить до виникнення цукрового
діабету. Тут же продукується ще один цінний гормон - глюкагон, нестача
якого загрожує гіпоглікемією, тобто зниженням концентрації цукру в
крові. Як цукровий діабет, так і гіпоглікемія - тяжкі захворювання, що
нерідко значно вкорочують життя людини.
Тим часом статистика свідчить, що хворих із панкреатитом - більшає.
Розрізняють гострий та хронічний панкреатит. Найчастіше захворювання
починаються після вживання великої кількості їжі, особливо жирної. Його
напад можуть спричинити й надмірне вживання алкоголю, нервові стреси. У
разі гострого панкреатиту в залозі виникає змертвіння тканин та гнійне
запалення. Хвороба дає про себе знати оперізувальним болем у животі,
здебільшого в лівому підребер'ї, нудотою, відрижкою, блюванням, здуттям
живота. Пульс пришвидшений, артеріальний тиск знижений. За цими
проявами, характерними і для інших порушень у роботі органів травної
системи, тяжко розпізнати панкреатит, проте на основі клінічних,
лабораторних та інструментальних досліджень лікар має змогу встановити
точний діагноз.
Хворих на хронічний панкреатит значно більше, бо виникає він як
ускладнення гострого недолікованого панкреатиту та ще може бути
наслідком - жовчнокам'яної хвороби, гастриту, дуоденіту, коліту,
виразкової хвороби шлунка, грипу, ангіни, серцево-судинних хвороб,
негараздів з печінкою, отруєння хімічними речовинами. Спровокувати
загострення може й психоемоційне чи фізичне напруження. Тому хворим на
хронічний панкреатит протипоказані різкі рухи, струси, їм не варто
бігати, піднімати тяжкі речі, що може спричинити підвищення
внутрішньочеревного тиску. Так само шкідливо туго підперізуватися
паском.
Ознаки хронічного панкреатиту: біль під грудьми чи зліва під ребрами,
втрата апетиту, відраза до жирної їжі, підвищене слиновиділення,
відрижка, нудота, блювання, здуття живота, схуднення, відчуття спраги.
Якщо до панкреатиту приєднується цукровий діабет, хворі відчувають
постійно голод та спрагу.
Одним з найважливіших лікувальних складників хронічного панкреатиту є
харчування. Воно має бути щадним, тобто не перезбуджувати підшлункову
залозу, не переобтяжувати і не травмувати її.
Хворим на гострий панкреатит у перші дві доби рекомендується
голодування. Починаючи з третьої, слід їсти 5-6 разів на день
перетерту, приготовану на парі, теплу їжу, збагачену білками та
вітамінами. Це невеликі порції м'яса, риби, молочні продукти, відвар
шипшини, чорної смородини, яблучний мус.
Взагалі харчовий раціон хворих на хронічний панкреатит має бути
різноманітним. Як перші страви вживають вегетаріанські овочеві (крім
капусти) та круп'яні (крім пшона) протерті слизисті супи, присмачені
вершковим маслом чи сметаною. Як джерело повноцінного білка
використовують м'ясо нежирних сортів (зокрема птицю без жиру та шкіри)
або рибу (окунь, тріска, щука, судак, льодяна). Їх треба варити чи
готувати на парі. З білків яєць готують омлет, споживають натуральний
сир чи страви з ним. Жири: вершкове масло, олія; каші - протерті,
в'язкі, зварені на воді. Дуже корисні овочі: морква, буряки, гарбузи,
кабачки, цвітна капуста, молода квасоля, яблука (протерті).
Не рекомендують таким хворим бобові та білоголовкову капусту, оскільки
вони спричиняють бродіння в кишечнику. Не варто їсти й продукти, що
стимулюють секрецію підшлункової залози. Це цибуля, часник, редиска,
смажені та тушковані страви, наваристі супи та бульйони, гриби,
консерви, копчення, соління, пироги, тістечка, шоколадні цукерки,
газовані напої, міцні чай та кава.
Не любить підшлункова залоза й перегрівання. А ось на холод реагує
добре. Під час нападів панкреатиту добре покласти хворого у
прохолодному місці. Низька температура сприяє нормалізації стану.
Фітотерапія
Хворим на хронічний панкреатит корисно вживати овес:
- 1 склянку зерен добре помити, змолоти на м'ясорубці, залити 1 л води,
відварити 10 хв, настояти до охолодження, вживати по 0,5 склянки
маленькими ковтками за 30-40 хв до їди тричі на день;
- кисіль з пророслого зерна: овес перебрати, помити і замочити водою,
поставити в тепле місце. Через добу, коли зерно почне кільчитися, його
промити, висушити і змолоти на м'ясорубці. Дві столові ложки цього
борошна розвести в склянці холодної води, додати в окріп (1-1,5
склянки), кип'ятити 1-2 хв, настояти 20 хв. Процідити і спожити свіжим.
Готувати заздалегідь не рекомендують.
Народна медицина радить такий рецепт ліків: узяти по 50 г кореня
татарського зілля та кульбаби, по 25 г кореня кропиви, листя м'яти,
трави чебрецю і шишок хмелю (сировина сушена), подрібнити на порошок. 5
ст. л. змішати з 200 г меду. Вживати по 1 ч. л. суміші, розвівши в 0,5
склянки відвару плодів шипшини, тричі на день за 0,5 год до їди.
У разі болю п'ють настій: трави звіробою звичайного, трави м'яти
перцевої, трави кропиви собачої по 10 г змішати; 2 ст. л. суміші залити
1/2 л окропу, настояти 30 хв, процідити, пити теплим по 1/4-1/2 склянки
тричі на день за 30 хв до їди впродовж 10-15 днів.
Якщо спостерігається втрата маси тіла, здуття живота і пронос, готують
настій: трави полину гіркого 10 г, трави деревію звичайного, коренів та
кореневищ валеріани лікарської по 20 г, суцвіть ромашки лікарської 30 г
змішати; 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хв,
процідити, пити теплим по 1/2-1/4 склянки тричі на день за 15-20 хв до
їди 4-6 тижнів.
Коли підвищується рівень цукру в крові, корисно вживати суміш трав:
корені лопуха справжнього, суцвіть ромашки лікарської, трави кропиви
собачої по 10 г змішати, залити 1/2 л води, кип'ятити 1 хв, настояти 30
хв, процідити, пити по 1/4-1/2 склянки тричі на день до їди.
Поліпшити стан хворих на панкреатит, що супроводжується жовчнокам'яною
хворобою, допомагає настій: насіння кропу городнього 30 г, листя м'яти
перцевої 30 г, плодів глоду колючого 20 г, суцвіть цмину піскового 20
г, суцвіть ромашки лікарської 10 г змішати; 1 ст. л. суміші залити
склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, пити по півсклянки тричі
на день через 1 год після їди.
Вживають також лікарські чаї із звіробою, м'яти перцевої, фіалки
триколірної, липового цвіту, ромашки лікарської. П'ють теплими до їди
по 1/2-1 склянці тричі на день.
"Ваше здоров'я"
|